ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Το Σάββατο του Λαζάρου
To
Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουλουράκια με το σχήμα ενός
σπαργανωμένου ανθρώπου για τα παιδιά τους, που ονομάζονται Λάζαροι. Τα παιδιά
κάνουν ομάδες και πηγαίνουν σε σπίτια
(του χωριού ή της πόλης) και τραγουδούν τα λαζαρικά.
Μεγάλη Παρασκευή
Το βράδυ γίνεται η περιφορά του επιταφίου. Πρώτα πήγαιναν τα λουλούδια για το στολισμό του επιταφίου οι ελεύθερες και ύστερα οι παντρεμένες. Περνάνε όλοι από κάτω μια φορά. Πιστεύουν πως αν τα ζωηρά παιδιά περάσουν τρεις φορές θα γίνουν φρόνιμα. Τρεις φορές έπρεπε να περάσουν και οι άρρωστοι για να αναρρώσουν. Τα λουλούδια που παίρνουν οι πιστοί από τον επιτάφιο θεωρούνται ευλογημένα και τοποθετούνται στο εικονοστάσι του σπιτιού. Σε όλη την διαδρομή οι πιστοί ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά. Σε κάποια χωριά οι κάτοικοι δεν στρώνουν καν τραπέζι την Μεγάλη Παρασκευή. Δεν τρώνε γλυκά για την αγάπη του Χριστού, που τον πότισαν ξύδι. Ταχινόσουπα, μαρούλι ή φακές με ξύδι που είναι τα συνήθη φαγητά. Κανείς δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του σφυρί ή βελόνι, γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία.
Μεγάλο Σάββατο
Το μεγάλο Σάββατο οι πιστοί προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα τις Ανάστασης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ιερέας φωνάζει το «Χριστός Ανέστη». Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχειά της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο φως, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του ιερέα «Δεύτε λάβετε φως». Το φως αυτό οι πιστοί το μεταφέρουν στα σπίτια τους . Σε κάποιες περιοχές μάλιστα θεωρούνταν καλοτυχία να μην σβήσει η λαμπάδα με το Άγιο φως μέχρι να φτάσουν οι πιστοί στο σπίτι τους, ενώ παλιότερα ανανέωναν το φως του καντηλιού και μάλιστα προσπαθούσαν να το κρατήσουν αναμμένο όσο περισσότερες μέρες μπορούσαν χωρίς να σβήσει.
Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας ένα από τα έθιμα που ξεχωρίζει είναι με τα αυτοσχέδια μικρά αερόστατα, που φέγγουν στον ουρανό της Αρκαδίας και εξαφανίζονται. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.